Längd:
58 min
Språk:
Engelska/Svenska
Festivaler & Priser:

Journalist Prize – The Swedish Cancer Fund (2002)


Credit:
 • In memory of
 • Kerstin Ebba Torsten Inga-Lill Monica Leif
 • A warm thank you to
 • All the relatives A big thanks to The staff at Hospice in Uppsala and Akademiska Sjukhuset, Uppsala
 • Research
 • Setareh Persson
 • Cinematography
 • Nahid Persson André Maslennikov Lennart Peters Graphics Torbjörn Persson
 • Sound assistant
 • Jenny Jutterström Editor Nahid Persson Hans Wester
 • A film by
 • Nahid Persson for Sveriges Television/Documentary

Övrig information:

Information

Last days of life / I livets slutskede (2002)

Beskrivning

Hur känns det att veta, att man inte har en framtid att hoppas på? Hur hanterar man insikten att man bara har två dagar, två veckor, eller kanske högst två månader kvar att leva? Hospice i Uppsala, en plats för människor med mycket kort tid kvar i livet, öppnar sina dörrar för tittarna. I denna gripande dokumentär får de ta del av patienternas rädsla, smärta och sorg, men även deras glädje och hopp – hopp om att få leva lite till. För en av dessa, Kerstin, kommer döden vid fel tidpunkt. Hon är nykär och tycker att det är elakt av Gud att ta livet ifrån henne. Hon har mycket ogjort och vill fortfarande uppleva så mycket. Trots att hon vet att döden närmar sig är det hon som håller humöret uppe på både personal och anhöriga. Med slagfärdig humor, uppblandat med stunder av allvar, möter hon döden och kämpar in i det sista. Ebba, en av patienterna på hospice, samtalar med sjuksköterskan Anna. Foto: Nahid Persson. Ebba vill betala sina räkningar innan hon går bort. Men hon är osäker om prenumerationen på tidningen behöver förlängas i ytterligare ett kvartal. Torsten, som är präst och ligger inför döden, har lämnat sitt liv i Guds hand och är nöjd att ha fått leva i 50 år. Nahid Persson Nahid Persson har belönats med Cancerfondens journalistpris för filmen I livet slutskede. Nahid Persson belönades med 20.000 kr med jurymotiveringen: “Nahid Persson har med tv-kamerans hjälp närgående skildrat känslor och tankar i livets absoluta slutskede. 
Hon räds inte att beröra det allra svåraste, sådant vi mitt i vardagen helst vill tränga undan.”

Filmer